Reacții comportamentale la crizele adolescenței

Reactii adolescenta
Sursa foto: http://www.glogster.com

În această  perioadă apar așa-numitele crize ale adolescenței care au o durată limitată și sunt declanșate de faptul că adolescentul nu este acceptat nici în calitate de adult, nici în calitate de copil.

În perioada manifestării acestor crize poate apărea și riscul spre anumite adicții cum ar fi drog, alcool, afilierea la anumite găști.

Comportamentele cu valoare de criză la adolescenți sunt în număr de patru:

-          comportamentul anxios;

-          comportamentul de opunere;

-          comportamentul de retragere;

-          comportamentul de exces.

 

Comportamentul axios – se manifestă prin instalarea stării de depresie, tulburări fizice, stări de rău, tahicardie. Dacă durează mai mult de câteva zile devine foarte periculoasă. În această perioadă, poate apărea așa numita criză "a gândacului" care se manifestă prin plictiseală, pierderea interesului pentru tot ceea ce există în jur, stare morală instabilă, tristețe, iar somnul și alimentația sunt perturbate. Aceste stări pot duce la sinucidere în contextul unei supradoze de alcool sau accidente repetate.

 

Comportamentul de opunere – apare în ambianță conflictuală, verbală sau fizică, și se manifestă fie prin fuga de acasă sau școală fără un scop precis, fie prin opoziția în grup manifestată prin acte de vandalism. Acești tineri vor merge prin baruri unde vor bea și fuma toată noaptea. Acest comportament poate fi însoțit de acte de delicvență piromanice, iar furturile sunt acompaniate de utilizarea forței împotriva victimei. Agresivitatea poate fi îndreptată uneori spre ei însuși, prin atitudinea de automutilare.

 

Comportamentul de retragere – se manifestă prin dezinteres, refuz școlar, inhibiție, conduită de eșec. Retragerea este o formă a plictiselii, un fel de stare crepusculară. De multe ori, această stare reclamă un consult de urgență, deoarece se poate asocia cu accese de agresivitate și izolare totală a adolescentului. Dacă această criză durează o perioadă mai lungă de timp, poate fi vorba de schizofrenie.

 

Comportamentul de exces – poate conduce la intoxicații, accese confuzo-delirante datorită unor inhalanți. Poate duce la alcoolism sau poate lua forma unei manifestări amoroase, angajament religios, devenind membrul unei secte.

Ca și părinți, în cazul în care observăm, simțim, că ceva se schimbă în atitudinea copilului nostru, că apar motive de îngrijorare cu privire la comportamentul acestuia, este important să apelăm la ajutor de specialitate.